Skleněná poklice 24 cm k napařovací nádobě
Skleněná poklice 24 cm k napařovací nádobě
Skleněná poklice z tvrzeného skla s průměrem 24 cm na pařák. Poklice je součástí parní nástavby, na kterou je speciálně doporučená k dosažení očekávaného efektu. Více
Výrobce: AMT Gastroguss Kód produktu: ELBA24 Preprava
657 Kč
Skleněná poklice z tvrzeného skla s průměrem 24 cm na pařák. Poklice je součástí parní nástavby, na kterou je speciálně doporučená k dosažení očekávaného efektu. Více
Výrobce: AMT Gastroguss Kód produktu: ELBA24 Preprava
Skleněná poklice k napařovací nádobě
Je vhodná na 7 l- ový tlakový hrnec s průměrem 24 cm a na skleněnou napařovací nádobu.
Vaření v páře je nejšetrnější způsob jak vařit ovoce, zeleninu, ryby nebo maso bez přidávání soli a přitom i bez nutnosti dodávání vody a tuku. Tímto vařením se zachovává přirozená chuť jídla, nemusí se dosolovat (denní doporučená spotřeba soli je cca 5g), protože v mnoha potravinách je už sůl obsažena. Lidé s vysokým krevním tlakem by měli klást nejvyšší důraz na množství přijaté soli a proto by měly redukovat jeho příjem. Skvělou alternativou je dochucování čerstvými léčivými bylinkami.
Při vaření nepřichází potrava bezprostředně do styku s vařící vodou, protože je vařená cirkulující párou. Vlastní šťáva potravin stoupá také nahoru a koncentruje se na poklici. Tímto oběhem jsou potraviny vařené velmi šetrně, pod bodem varu.
Chuť každého jídla je dána receptem, čerstvostí potravin i způsobem přípravy. Umění spočívá v zachování všech hodnot jídla. Nic nemůže více splňovat tyto požadavky, jako vaření v páře.
Zároveň umožňuje přípravu různých jídel současně. Při vaření v páře zachovává přirozená chuť jídel, jejich struktura, aroma a barva. Napařovací nádoby mohou najednou použít až dvě, kde do spodní dáváme vždy tužší suroviny (maso) a do horní jemnější suroviny (zelenina, ryba, těstoviny). Zásadou je mít vždy v hrnci pod pařákem dostatek tekutiny, z níž se vytváří dostatek pari na vaření.
Vaření v napařovací setu je velmi jednoduché.
Voda v hrnci, na kterém je umístěna napařovací nádoba, musí stále vřít a nesmí se dotýkat potravin uložených v skleněném parním systému. Voda se může dochutit různými přísadami nebo i např. kostí (v případě vaření polévky). Do skleněné nádoby neukládejte potraviny příliš těsně, aby byl zajištěn optimální přívod páry. Doba vaření je různá. Záleží na tom, zda je jídlo v celku nebo v malých kouscích. V případě použití dvou napařovacích nádob, doba vaření v horní je delší než ve spodní, proto dávejte do spodní vždy větší kusy a potraviny s tužší konzistencí.
Inspirujte se nápady z Archivu Dámského Klubu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14057/147138#236
technické parametry
- borosilikátové sklo
- je vhodná na vnaparovaciu nádobu s průměrem 24 cm a na 7l-ový tlakový hrnec
- vhodná do myčky nádobí
- průměr 24 cm
- výrobce: AMT Gastroguss
Přibližné doby přípravy zelenin a ovoce v páře
brokolice | 15-20 min |
cuketa | 15-20 min. |
fenykl | 15-20 min. |
hruška | 10-15 min. |
jablko | 10-15min. |
kedluben | 20-25 min. |
květák | 15-20 min. |
Kel | 25-30 min. |
kukuřice | 55-60 min. |
mrkev | 20-25 min. |
paprika | 10-15 min. |
pórek | 15-20 min. |
žampiony | 15-20 min. |
chřest | 30-40 min. |
zelené lusky | 25-35 min. |
brambory | 20-25 min. |
Přibližné doby přípravy masa
hovězí uzenina | 8-13 min. |
jehněčí řízek | 25-30 min. |
kuřecí řízek | 25-30 min. |
krůtí řízek | 25-30 min. |
párky | 8-10 min. |
telecí řízek | 30-35 min. |
Přibližné doby přípravy ryb a mořských plodů
Garnet | 15-20 min. |
kalamáry | 20-25 min. |
kapr | 15-18 min. |
langusta | 30-35 min. |
losos | 15-18 min. |
mušle | 30-35 min. |
Pstruh | 18-25 min. |
tuňák | 25-30 min. |