Skleněná napařovací nádoba 24 cm
Skleněná napařovací nádoba 24 cm

Je vhodná na všechny námi nabízené nádoby s průměrem 24 cm, včetně tlakového hrnce.
K dosažení požadovaného výsledku ji používejte výhradně v kombinaci s poklicí ELBA24.
Vaření v páře je nejšetrnější způsob jak vařit ovoce, zeleninu, ryby nebo maso bez přidávání soli a přitom i bez nutnosti dodávání vody a tuku. Tímto vařením se zachovává přirozená chuť jídla, nemusí se dosolovat (denní doporučená spotřeba soli je cca 5g), protože v mnoha potravinách je už sůl obsažena. Lidé s vysokým krevním tlakem by měli klást nejvyšší důraz na množství přijaté soli a proto by měly redukovat jeho příjem. Skvělou alternativou je dochucování čerstvými léčivými bylinkami.
Při vaření nepřichází potrava bezprostředně do styku s vařící vodou, protože je vařená cirkulující párou. Vlastní šťáva potravin stoupá také nahoru a koncentruje se na poklici. Tímto oběhem jsou potraviny vařené velmi šetrně, pod bodem varu.


Chuť každého jídla je dána receptem, čerstvostí potravin i způsobem přípravy. Umění spočívá v zachování všech hodnot jídla. Nic nemůže více splňovat tyto požadavky, jako vaření v páře.
Zároveň umožňuje přípravu různých jídel současně. Při vaření v páře zachovává přirozená chuť jídel, jejich struktura, aroma a barva. Napařovací nádoby mohou najednou použít až dvě, kde do spodní dáváme vždy tužší suroviny (maso) a do horní jemnější suroviny (zelenina, ryba, těstoviny). Zásadou je mít vždy v hrnci pod pařákem dostatek tekutiny, z níž se vytváří dostatek pari na vaření.
Vaření v napařovací setu je velmi jednoduché.
Voda v hrnci, na kterém je umístěna napařovací nádoba, musí stále vřít a nesmí se dotýkat potravin uložených v skleněném parním systému. Voda se může dochutit různými přísadami nebo i např. kostí (v případě vaření polévky). Do skleněné nádoby neukládejte potraviny příliš těsně, aby byl zajištěn optimální přívod páry. Doba vaření je různá. Záleží na tom, zda je jídlo v celku nebo v malých kouscích. V případě použití dvou napařovacích nádob, doba vaření v horní je delší než ve spodní, proto dávejte do spodní vždy větší kusy a potraviny s tužší konzistencí.
Inspirujte se nápady z Archivu Dámského Klubu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14057/147138#236


technické parametry
- borosilikátové sklo
- je vhodná na všechny nádoby Swiss Titan s průměrem 24 cm a na 7l-ový tlakový hrnec
- vhodná do myčky nádobí
- průměr 24 cm
- objem 3 l
- výrobce: AMT Gastroguss
Přibližné doby přípravy zelenin a ovoce v páře
| brokolice | 15-20 min |
| cuketa | 15-20 min. |
| fenykl | 15-20 min. |
| hruška | 10-15 min. |
| jablko | 10-15min. |
| kedluben | 20-25 min. |
| květák | 15-20 min. |
| Kel | 25-30 min. |
| kukuřice | 55-60 min. |
| mrkev | 20-25 min. |
| paprika | 10-15 min. |
| pórek | 15-20 min. |
| žampiony | 15-20 min. |
| chřest | 30-40 min. |
| zelené lusky | 25-35 min. |
| brambory | 20-25 min. |
Přibližné doby přípravy masa
| hovězí uzenina | 8-13 min. |
| jehněčí řízek | 25-30 min. |
| kuřecí řízek | 25-30 min. |
| krůtí řízek | 25-30 min. |
| párky | 8-10 min. |
| telecí řízek | 30-35 min. |
Přibližné doby přípravy ryb a mořských plodů
| Garnet | 15-20 min. |
| kalamáry | 20-25 min. |
| kapr | 15-18 min. |
| langusta | 30-35 min. |
| losos | 15-18 min. |
| mušle | 30-35 min. |
| Pstruh | 18-25 min. |
| tuňák | 25-30 min. |



















