Zapékané dýňové brambory
Už máte dost ustavičně stejných příloh? Přinášíme vám něco nového a úžasné chuti. V přípravě náramně pomohou jak kuchyňský robot Magimix, tak i titanový plech, abyste s vařením byli raz dva hotoví.
Suroviny:
- 1 PL másla
- 1 PL přelisovaného česneku
- 1 PL mouky
- 1 hrnek teplého mléka
- 1 ČL soli
- ½ hrníčku rozmixované syrové dýňové dužiny (do konzistence pyré)
- 1 hrnek nastrouhaného sýra cheddar
- 3-4 větší brambory naplátkované na tenčí plátky
- K dochucení: sůl, černý mletý pepř, muškátový ořech
Postup:
- Ideální je náš titanový plech, který jemně potřete máslem a vyhřejte troubu na 180°C.
- Zatím si nechte ve středně velkém kastrolu roztát máslo, do kterého přidejte prolisovaný česnek. Míchejte, dokud nezačne provoňovat cca.1-2 minutky.
- Potom přidejte mouku, mléko, koření a míchejte na nižší teplotě, dokud hmota nezhoustne.
- Odeberte ze sporáku a přimíchejte pyré z dýně, které jste si v kuchyňském robotu Magimix rozmixovali.
- Polovinu naplátkovaných brambor (2 mm-ovým plátkovačem) pokládejte do připraveného plechu a potřete je polovinou dýňové směsi, kterou posypte půlkou nastrouhaného sýra (nastrouhaný parmazánovačem). A tento postup opakujte ještě jednou.
- V předehřáté troubě pečte doměkka, dokud se vám neodpaří voda a dokud se povrch nezapeče do zlatohněda. Pokud by se vám povrch rychleji pekl, tak jej můžeme na chvíli přikrýt alobalem.
- Pečeme cca.1 hodinu při 180-200°C.