Zapečené zelené těstoviny s lososem
Postupně přichází jaro a naše okolí bude po chladné zimě zelenější. Trochu zelené si můžete přinést také na talíř v podobě těchto skvělých zelených zapečených těstovin s brokolicovo-smetanovou omáčkou a lososem. Omáčka se připravovala v kuchyňském robotu Magimix 3200 XL.
Toto jídlo je nestárnoucí klasika, ale zajímavější bude, použijete-li barevné špenátové těstoviny, které najdete v každém dobrém supermarketu, pokud takové nemáte, tak nevadí a můžete použít i klasické nebo bezlepkové. Sýr můžete použít libovolný k zapékání (eidam, gouda, mozzarella…) nebo i sýr parmezánového typu. Klidně můžete lososa zaměnit za maso a popřípadě připravit si veganskou verzi bez vajíčka s rostlinnou smetanou, sýrem a lahůdkovým droždím a trochou tapiokového škrobu.
Zapékané zelené těstoviny (4 porce)
- 1 menší brokolice (300 g)
- 300 g špenátových těstovin
- 300 g lososa bez kůže
- 2 jarní cibulky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g sýru
- 1 vejce
- sůl a pepř
- olej
Postup:
- Brokolici a těstoviny dáme uvařit v osolené vodě, trvá to 10 minut.
- Lososa si nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji spolu se solí a pepřem a s nasekanou jarní cibulkou.
- Těstoviny scedíme a smícháme v zapékací míse spolu s lososem a cibulkou.
- Na kostičky nakrájený sýr vložíme do kuchyňského robota Magimix 3200 XL a pomocí nože nakrájíme na jemnoučko. Vybereme 1/3 sýra. Do robota přidáme scezenou brokolici, přilijeme smetanu a 1 vajíčko, osolíme a opepříme. Rozmixovanou omáčku přilijeme k těstovinám s lososem a promícháme. Vrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.
- Těstoviny dáme zapéct na 30 minut při 180 stupních. Před podáváním necháme mírně vychladnout.