Velikonoční inspirace v podobě sladkého brioškového pečiva ve tvaru zajíčků z kefírového fermentovaného těsta, které bylo zaděláno v kuchyňském robotu Magimix 3200XL.

Potřebujeme:

(1 hrnek = 350 ml)

  • velký hrnek hladké pšeničné mouky
  • 3/4 hrníčku žitné celozrnné mouky
  • 3/4 hrníčku kefíru
  • 40 g másla
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva/sušeného droždí
  • štipka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 2 PL rozinek/brusinek+2 PL rumu
  • 1 vajíčko k potření

TIP: Kromě kefíru k aktivaci použijte buď prášek do pečiva nebo sušené droždí.

Postup:

  1. Do mísy s nožem na hnícení nasypeme mouku, kefír, máslo, prášek do pečiva, cukr, citrónovou kůru a v rumu namočené rozinky a vypracujeme těsto.
  2. Těsto ještě jemně zpracujeme na pomoučněném vále a dáme fermentovat 8-10 hodin.
  3. Po fermentaci opět těsto trochu propracujeme na prkně a rozdělíme na 4 části, ze kterých si připravíme stejně dlouhé šulánky, které pak opět rozdělíme a takto získáme 8 stejných šulánků.
  4. Vyformujeme si z každé části jednoho zajíčka a potřeme je žloutkem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut.