Musím konstatovat, že tohle je fantastické podzimní jídlo. Pomocí mixéru Power Blender získá paprika dokonalou konzistenci. Sezóna červených paprik je v plném proudu, takže je ideální doba k vyzkoušení tohoto receptu.

Samotná omáčka se připravuje velmi rychle a lze ji dokonce po rozmixování vložit do sklenice a v chladničce uchovat 3 dny. Je dobrá nejen na těstoviny, ale i do pečených brambor nebo pokud omáčku necháte hustší, je velmi lahodná i natřená na topinky. Na plech jsem dala papriku, cibuli, česnek a pokapala jsem je olivovým olejem a červeným vinným octem a když se to upeklo, tato zkaramelizovaná šťáva byla nejchutnější! I tu jsem samozřejmě nalila do mixéru, neboť dodala omáčce kyselost a kořenitost. Určitě vyzkoušejte!

Suroviny:

  • 2 velké červené papriky, nakrájené na polovinu
  • 1 velká cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
  • 4 stroužky česneku, se slupkami
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce červeného vinného octa
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka
  • 400 g durum těstovin

 

PŘÍPRAVA :

  1. Troubu předehřejeme na 220°C.
  2. Do pekáče dáme rozpůlené papriky, čtvrtiny cibule a stroužky česneku. Pokapeme olivovým olejem a červeným vinným octem. Přidáme sůl.
  3. Vložíme do trouby a pečeme cca. 25-30 minut, dokud slupka papriky mírně nezčerná a cibule nezhnědne.
  4. Po vyjmutí přikryjeme pekáč poklicí nebo alobalem, aby paprika zůstala pod párou. Po 10 minutách odkryjeme pekáč az paprik vykrojíme jadérka a oloupeme z nich co nejvíce opečené slupky. Oloupejte také stroužky česneku.
  5. Celý obsah pekáče spolu se šťávou vložíme do mixéru Power Blender. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme lístky bazalky. Solíme, pepřeme a rozmixujeme do hladka.
  6. Mezitím uvaříme a přecedíme těstoviny, které zalijeme připravenou paprikovou omáčkou a ihned podáváme.