Suroviny:

- 4 kg rybízu

- 2 kg cukru

Rybíz propasírujme kuchyňským robotem Magimix. Do husté šťávy přidejme cukr a povarme asi 1 hodinu. Během vaření buďme v blízkosti hrnce, protože hmota může snadno vzkypět. Jakmile pěnění ustoupí, zkusme na studený malý talířek dát lžíci horkého džemu. Pokud ztuhne, je již dobrý. Připravme si čisté sklenice, víčka a trychtýř, pomocí kterého naplníme sklenice. Džem nalívajme do zavařovacích sklenic během varu a láhev ihned uzavřeme víčkem. Nechme ji dnem vzhůru na tácku, abychom se ujistili, že je pohár dokonale uzavřen a víčko dobře těsní. Naplněné horké láhve pak opatrně zabalme do deky, kde je necháme 1 až 2 dny, dokud vychladnou. Pak je můžeme uložit do spíže.

|