Studená rajčatová polévka
Nic nemůže být jednodušší než příprava této vynikající studené letní polévky. Stačí vložit všechny ingredience do hlavní mísy kuchyňského robota Magimix s velkým nožem a zpracovat, dokud nedosáhnete požadovanou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji ještě zředit rajčatovou šťávou.
Suroviny:
- rajčata (přibližně 0,5 kg)
- paprika (1 ks)
- řapíkatý celer (1 ks)
- 1/2 fialové cibule
- 1 stroužek česneku
- čerstvá petrželka
- čerstvé listy bazalky (10 ks)
- rajčatový přetlak (přibližně 2 dc)
- olivový olej (2 PL)
- worcesterová omáčka (1 PL)
- šťáva z 1/2 citronu
- balzamikový ocet (2 PL)
- trocha chilli
- 1 avokádo na podávání
- trocha nasekané pažitky na podávání
- smetana nebo jogurt na podávání
Polévku můžeme podávat s avokádem nakrájeným na kostky, nebo dokonce i s křupavými opečenými kostkami tofu. Posypat můžeme pažitkou nebo petrželkou a jemnou krémovou konzistenci polévce dodá trochu smetany nebo jogurtu.