Řecké keftedes karbanátky
V mrazničce se mi povalovalo mleté maso, tak jsem dostala nápad připravit řecké karbanátky keftedes, které se tradičně připravují z mletého jehněčího či hovězího masa. Často je konzumují s tzatziki nebo v rajčatové omáčce s feta sýrem.
Suroviny:
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- svazek petržele
- 1/2 ČL oregana
- 1/2 ČL soli
- štipka pepře
- štipka chilli vloček
- 1/3 hrníčku strouhaného parmazánu
- 250 g vepřového mletého masa
- 1/3 hrníčku mléka
- 1 vejce
- 1/2 hrníčku strouhanky
- olivový olej na smažení karbanátků
Postup:
- Do kuchyňského robota Magimix 3200XL jsem dala oloupanou cibuli, česnek, petrželku, oregano, sůl, pepř, chilli a parmazán. Všechno jsem rozmixovala za pár vteřin na jemno.
- Přidala jsem mleté maso, mléko, vejce, strouhanku a párkrát jsem stisknutím funkce Pulse vše promíchala.
- Z masové směsi jsem rukama vytvarovala kuličky a na olivovém oleji jsem je na pánvi osmažila ze všech stran.
- Podávala jsem je se salátem, tzatziki, kde jsem použila hustý domácí kefír namísto jogurtu a s chlebem. Hodily by se jistě i pečené brambory nebo pita chléb.