Toto raw brownie je opravdu luxusní dezert, který lze jednoduše připravit pomocí kuchyňského robota Magimix.

Originální brownie obsahuje spoustu cukru, másla, vajec a to vše (hlavně cukr) činí těsto velmi lepkavým. Tuto lepivost je dost obtížné dosáhnout, pokud nepřidáte dostatek cukru. Vyzkoušela jsem spoustu alternativních receptů, ale nikdy nebyly tak mazlavé a sladké, jak si myslím, že je originální. Toto raw brownie však na rozdíl od ostatních chutná stejně dobře ne-li víc, než to původní. Od datlí je dostatečně lepkavé a sladké. Tuto sytost zjemňuje přidaný kakaový prášek a špetka soli.

Brownie chutná skvěle i samo o sobě, ale očividně krém na hoře mu dodá šmrnc. Namísto mleté ​​vanilky jsem do krému nastrouhala trochu fazolky tonka, což pořádně nakopne naše chuťové kanálky v ústech. Krém je slazený javorovým sirupem - vím, že je drahý - ale je to mé oblíbené sladidlo a ke krému je třeba použít něco tekuté. Javorový sirup můžete nahradit agávovým sirupem nebo medem (vím, není veganský). Pokud nemáte fazolky tonka, není třeba dělat paniku, fazolky i vanilku můžete vynechat, bude to nebeské i bez nich.

SUROVINY:

Na brownie:

  • 2 hrnky čerstvých datlí bez pecek
  • 1 a ½ hrnku mandlí
  • 1 a ½ hrnku vlašských ořechů
  • ½ hrnku kakaového prášku (neslazeného)
  • špetka soli

Na krém:

  • ⅓ hrnku kakaového prášku (neslazeného)
  • ⅓ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku (extra panenského) kokosového oleje, rozpuštěného
  • špetka soli
  • špetka mleté ​​vanilky nebo fazole tonka

PŘÍPRAVA:

  1. Nasypme mandle a vlašské ořechy do kuchyňského robota Magimix. Pomělme na téměř moučnou konzistenci. Přidejme datle, kakao a sůl. Pomělme do měkka... dokud se hmota nezačne lepit (vyberme k odzkoušení rukama malé množství a vyzkoušejme lepivost hmoty). Směs natlačme do malé formy tak, aby jeho tloušťka byla cca.1 cm. Odložme do ledničky.
  2. Na krém: ingredience smíchejme v misce a poté polijme brownie. Dejme zpět do ledničky alespoň na 1 hodinu, aby trochu ztuhlo.

POZNÁMKY

Hrnek použitý na recept má 250 ml.

Dobré jsou i kvalitní – neslazené – sušené datle, které se však před použitím vyplatí na 10 minut namočit do teplé vody, poté scedit, aby je robot snáze nasekal.

Pokud se použije extra panenský kokosový olej, dodá dezertu jemnou kokosovou příchuť, která však není opravdu výrazná, protože hodně kakaového prášku chuť potlačuje.

Jedná se skutečně o luxusní zákusek: vzhledem k cenám surovin a jeho koncentraci stačí malá kostka, aby vás čokoládový zážitek uspokojil. Mimochodem, každý, kdo ho ochutnal, se hned ptál na recept!

Připravte si ho na výjimečnou příležitosti nebo chcete-li si dopřát trochu hýčkání!