Stále méně lidí zavařuje, protože buď nemá na to čas, nebo neví jak na to, případně spoléhá na obchod, kde si ho umí pořídit. Avšak jedna věc je jistá. Do domácích přetlaků nedáváme žádné konzervanty!

Teď bych vám ráda ukázala, jak nám náš kuchyňský robot Magimix dokáže usnadnit práci i při takových úkonech. Proč je dobré do přetlaku použít i slupky z rajčat? Ve slupkách najdeme nejvíce antioxidantů, kterých se zbavit by byl hřích. Náš kuchyňský robot vám 100% rozmixuje i slupky, získáte krásnou hladkou směs. Pokud by někomu překážela jadérka, tak před lahvováním jednoduše přetlak scedí přes sítko. Je vědecky podloženo, že lidé konzumující dostatek rajčat se těší lepšímu zdraví. Tak neváhejte a zavařujte. A pak si doma vařte kvalitní rajčatová jídla. Ve videu jsme sice použili jen 2 kg rajčat, ale na množství vůbec nezáleží. 10 kg máte rozmixováno za 10 minut a cca. 30 minut vaříte. To je všechno.

Potřebujete:

  • Na 2 kg rajčat
  • 1 čl. soli
  • 2 čl. cukru
  • Můžete přetlak dochutit i bylinkami ( já to mám raději až během vaření z přetlaku).
  • 2 ks 7 dcl zavařeninových lahví

Postup:

Rajčata důkladně omyjte a rozčtvrťte. Během krájení vyřežte všechny chyby a konce. Do velké mísy kuchyňského robota Magimix vložte velký nůž a blender mix. Nasypte polovinu rajčat, přivřete víkem a mixujte cca. 1 minutu. Rozmixovanou směs nalijte do hrnce a postup zopakujte se zbývajícími rajčaty. Najednou mixujte 1 – 11/2 kg rajčat. Což znamená, že pokud budete pracovat s 10 kg rajčat, budete je mít namixované za neskutečných 10 minut. Potom směs v hrnci přiveďte k varu. Na začátku buďte v blízkosti hrnce, jelikož bude přetlak velmi pěnit. V tom případě trochu snižte příkon a směs promíchejte. Pokud budete vařit přetlak v našich speciálních nádobách, nemusíte jej ustavičně míchat. Pouze tehdy, kdyby moc pěnil. Přetlak během vaření ochutíme solí a cukrem, který zvýrazní jeho krásnou červenou barvu. Vaříme až do stavu, kdy už nebude pěnit. Je to cca. 20-30 minut. Mezitím si na pánvi vysterilizujeme umyté láhve a víka. A hotový přetlak naléváme do horkých lahví, které uzavřeme, převrátíme na vrch a vložíme do teplého zábalu (mezi peřiny) alespoň na 1 den, než vychladnou.

Řešení hledejte v jednoduchosti!