Na tomto receptu na chléb bohatý na bílkoviny se mi líbí, že nemusíme přidávat žádné extra přísady a pomocí silného mixéru Power Blender je jeho příprava velmi jednoduchá a rychlá. Je připraven bez oleje, lepku a droždí.

SUROVINY:

  • 300 g červené čočky
  • 100 g hnědé rýžové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva (10 g)
  • 1 polévková lžíce soli (10 g)
  • 3 dl vody
  • 4 polévkové lžíce slupky ze semen jitrocele (20 g) (náhražka za vajíčka)
  • 60 g slunečnicových semínek

PŘÍPRAVA :

Propláchnutou čistou čočku nasypeme do misky a výdatně zalijeme vodou, aby nabobtnila do měkka. Obvykle to trvá 2 hodiny nebo mírné zahřátí urychlí proces.

Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme do misky a promícháme. Troubu předehřejeme na 160°C a na středně velký plech rozprostřeme pečící papír.

Čočku scedíme a důkladně okapanou nasypeme do mixéru Power Blender. Zalijeme 3 dl čisté vody a rozmixujeme do hladka. Přisypeme jitrocelové slupky a opět dobře promícháme mixérem.

Čočkovou hmotu přendáme do mísy se suchými ingrediencemi a přisypeme většinu slunečnicových semínek a vařečkou důkladně promícháme. Necháme 10 minut postát, aby jitrocelové slupky absorbovaly vodu a pak se nám bude snáze formovat chléb.

   

Těsto vyložíme na připravený plech a jemně navlhčenou rukou z něj vytvarujeme požadovaný bochník. Zbylými semínky ozdobíme i vršek, aby byl ještě chutnější. Poněkud je vtlačíme do těsta. Chléb pečeme 60 minut.

TIP! Tento chlebíček se lépe upeče na plechu než ve formě na chleba.

|