Nejchutnější rizoto

Skvěle chutná a garantujeme, že bude chutnat i těm, kteří špenát nemusí!
Suroviny:
- 200 g špenátu,
- 1 hrst petrželky,
- 2-3 větvičky čerstvého estragonu (pokud nemáte, nevadí),
- 2 kuřecí prsa vykostěné,
- 1 šálek rýže,
- 1 cibule,
- Sůl, mletý pepř, mletý kmín, mletá červená paprika
- 3 stroužky česneku,
- 1 smetana,
- 10 dkg másla,
- 3PL oleje,
- 1 citron,
- 2-3 větvičky tymiánu,
- 1čl kurkumy
Postup:
- Umyjeme si rýži a necháme rozehřát rendlík s trochou oleje. Rýži nasypeme do horkého oleje, trochu orestujeme, přidáme 1 čl. soli, zalijeme 1 a ½ násobkem vody a hodíme do vody 1 oloupanou cibuli. Přikryjeme poklicí a počkáme, až nám voda nezačne pořádně vřít. Potom snížíme příkon na minimum a rýži vaříme 5 minut pod pokličkou s uzavřeným ventilem. Nemusíme ani míchat. Po 5 minutách nádobu odstavíme na silikonovou podložku, kde ještě necháme pod poklicí rýži dojít dalších 5 minut.
- Umytá kuřecí prsa okořeníme: solí, kmínem, paprikou a pokapeme olejem a maso přetřeme, abychom pepř dostali všude. Mezi tím rozehřejeme pánev, na které prudce opečeme maso z obou stran 1-1 minutu. Potom maso přikryjeme poklicí a ještě pečeme z obou stran 2-2 minuty. Potom snížíme příkon na minimum, přidáme k masu máslo, citrónové plátky a 2-3 větvičky tymiánu (pokud nemáme čerstvý, poslouží i sušený). A necháme maso dojít pod pokličkou s otevřeným ventilem.
- Na zvýšené pánvi rozpálíme olej, nasypeme česnek nasekaný v kuchyňském robotu Ronic a 1/2čl mletého pepře. Po osmažení vložíme špenát, který dochutíme solí. Přidáme i bylinky nasekané v kuchyňském robotu Ronic, chvíli promícháme a zalijeme smetanou a ještě dochutíme 1 čl. kurkumy. Pod poklicí necháme celé sevřít a poté zeleň rozmixujeme v kuchyňském robotu Ronic. Vrátíme rozmixovanou směs zpět do smetany a přimícháme do ní uvařenou rýži.
- Rizoto by nemělo být suché. Správnou konzistenci zjistíte, pokud potáhnete vařečkou rýhu v rizotě a směs se vám opět spojí. Podáváme ho s plátky kuřecích prsou, posypané špenátovými chipsy, které připravíme osmažením osušených špenátových listů v horkém oleji. ( Pozor! Opatrně péct, protože olej praská!) Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, který si fantasticky nastrouháte v kuchyňském robotu Ronic.
Pro vegetariány také poslouží bez masa jako plnohodnotná strava.