Tvarožníky jsou hybridem mezi lívanci a koblihami v trošku zdravějším provedení. Ke smažení není nutné použít ani mnoho oleje, uvnitř jsou tvarožníky krásně nadýchané. Už při práci s těstem se tvoří bublinky. Navíc nemusíte čekat na kynutí těsta a do půl hodiny máte tento recept hotový a pochutná si na něm 3-4 členná rodinka.

Těsto jsme zpracovali pomocí kuchyňského robota Magimix 3200XL, který velmi usnadní a urychlí práci. Těsto je do půl minuty krásně utřeno a pak se již dokončuje pouze na prkénku s trochou mouky.

Tvarožníky (14-15 ks)

  • 250 g krémového/jemného hrudkovitého tvarohu (např. Pilos/Farmfoods)
  • 2 hrníčky hladké špaldové mouky (350 g – 1 hrníček=300ml)
  • 1 vajíčko
  • 5 PL cukru/xylitol
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citronu

Postup:

  1. Do kuchyňského robota dáme všechny suroviny a uhněteme mírně lepivé ale kompaktní těsto. Já jsem použila kuchyňský robot Magimix 3200XL s nástavcem na hnětení těsta.
  2. Těsto přesuneme na pomoučněný vál a mírně prohněteme, poté vyválíme na tloušťku 1 cm a hrnkem vykrajujeme kolečka (viz na fotografiích pod tímto receptem).
  3. Tvarožníky smažíme z obou stran dozlatova na 1 PL oleje na pánvi.
  4. Podáváme s domácím džemem, zakysanou smetanou či tvarohem a ovocem.

|