Co lepšího by nás zahřálo a nasytilo v takový deštivý, chladný den, jako skvělá krémová česnečka? Připravte si ji s námi. Slibujeme, že vám bude chutnat!

SUROVINY:

  • 2 cibule
  • 8-10 stroužků česneku
  • 2-3 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velký brambor
  • 1 dl smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • 1 malý svazek čerstvé petrželky
  • bílý pepř a sůl podle chuti
  • 1 malá špetka muškátového oříšku

PŘÍPRAVA:

  1. Česnek oloupeme, vložíme do kastrolu s olivovým olejem a přikryté pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 210 stupňů.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a začneme ji restovat v hrnci na lžíci másla. Asi po 4-5 minutách můžete přidat další lžíci másla a dále restujte na mírném plameni.
  3. Jakmile uplyne dalších 5 minut, přidejte půl naběračky vývaru. Pokud jej cibule vstřebala, proces opakujeme ještě alespoň dvakrát.
  4. Mezitím vyjmeme česnek z trouby. Přidáme ho k naší máslové cibuli a důkladně promícháme s naběračkou vývaru.
  5. Brambor oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Nalijeme zbylý vývar a vaříme brambory až do změknutí.
  6. Polévku opepříme a dochutíme.
  7. Když je vše hotovo, nalijeme smetanu do misky, přidáme za naběračku horké polévky a promícháme. Tuto směs pak přidáme do polévky a rozmixujeme.
  8. K polévce si upečeme sýrové bagety, nebo si nastrouhejme do polévky z našeho oblíbeného sýra. A na konec posypeme petrželkou.


Přejeme vám dobrou chuť!