Koláč z červené řepy a čokolády
Suroviny:
- 2 hrnky vařené červené řepy
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 PL kakaového prášku (neslazeného)
- 3/4 hrnku kokosového cukru
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 100 g nejméně 70% rozpuštěné čokolády
- 2 čajové lžičky jablečného octa
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky mleté vanilky
-1/4 čajové lžičky soli
Příprava: Oloupeme cca. 3 podlouhlé červené řepy, nakrájíme je na kostičky a uvaříme ve vodě. Když změkly, scedíme a odložíme stranou. Nad parní lázní necháme rozpustit čokoládu, kterou pak také odložíme bokem.
Předehřejeme si troubu na 180C. Vložíme do formy na pečení koláče (délka 20-25 cm) papír na pečení. Uvařenou červenou řepu a všechny ostatní suroviny vložíme do kuchyňského robota Magimix a vypracujeme z něj hladké těsto. Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, přidejte další 1-2 polévkové lžíce mouky. Celé nalijeme do formy.
Koláč pečeme na 180 stupních cca. 40-45 minut. Před vyjmutím proveďte test s jehlou, zda je pořádně upečený i uvnitř.
Formu nechte vychladnout a pak podávejte. Tip: Hrnek použitý v receptu má 250 ml. Namísto kokosového cukru můžete použít třtinový cukr nebo javorový sirup.