To, že rizoto během vaření musíme ustavičně míchat už dávno není pravda. Předvedeme vám to v našem video receptu. A to, že pesto lze připravit pouze z bazalky také vyvrátíme. Úžasně chutná i z petrželky. Pokud jste fanoušky rýžových jídel, tak tento recept určitě nevynechejte. Nám chutnal famózně!

Budete potřebovat:

1 šálek umyté rýže,

1 větší cibule

1 větší stroužek česneku

2PL oleje

2 dcl bílého suchého vína

3 šálky vroucí vody

30dkg syrové dýně na pečení( nakrájené na kostičky)

2 čl. soli, 1 čl. mletého pepře, 1kl šafránu, 1 čl. rozmarýnu, 1 čl. tymiánu

20 dkg strouhaného sýra (více druhů)

5-6 ks upečené dýně

½ čl soli, 1kl mletého pepře

200 ml smetany ke šlehání

1 kostka másla

Potřebujete na pesto:

Velký svazek petrželky

Opražená dýňová semínka

Špetka soli, pepře

1 stroužek česneku

0,5 dcl olivového oleje

V Ronici Partner si nakrájíme cibuli a česnek, což osmahneme na hranatém kastrolu Swiss Titan na 2 PL oleje. Pokud si cibuli hned osolíme, pustí šťávu a krásněji se bude smažit pod pokličkou cca.2 minuty. Potom na cibuli přisypeme omytou rýži, kterou zalijeme vínem. Víno dodá typickou chuť pro rizoto. Dále zalijeme rýži 2násobkem vroucí vody a pod poklicí vaříme 3 minuty. Potom přidáme na kostičky nakrájenou syrovou dýni, pepř, bylinky a šafrán a dále vaříme 15 minut pod pokličkou s uzavřeným ventilem na polovičním stupni. Přidáme také třetí dávku vody a ještě vaříme 5 minut. Mezi tím si rozmixujeme v kuchyňském robotu Ronic pečené dýně se smetanou a ochutíme solí a pepřem. Hotovou směs pomalu přimícháme do rizota a necháme vařit. Potom sporák už vypínáme. Sýr si také raz dva nastrouháme v Ronici pouze pomocí nože. Klidně můžete použít i více druhů sýra. Sýr i kostku másla na konec přimícháme do rizota. Pesto si připravíme v Ronicu tak, že si nejprve posekáme petrželku a česnek, poté přisypeme dýňová semínka a přes otvor na víku pomalu přiléváme olivový olej. Rizoto skutečně skvěle chutná i těm velkým jedákům.

Podáváme ho s pestem, posypané dýňovými semínky.

Dobrou chuť!