Byl to oblíbený pamlsek samotného Císaře Františka Josefa a jeho manželky Sisi. Jedná se o velmi jednoduchý a chutný dezert, jehož chutě dokonale propojíte s kvalitní domácí marmeládou. Použila jsem meruňková povidla a dezert jsem připravila v bezlepkové verzi.

Suroviny:
5 vajec
200 g mouky ( já jsem použila bezlepkovou)
1 PL kypřicího prášku
200 ml mléka ( já jsem použila rostlinné)
80 g krystalového cukru
60 g másla ( může se použít i rostlinné)
150 g rozinek ( namočených v rumu)
Špetka soli
Kůra z 1 citronu
moučkový cukr

Postup:
V kuchyňském robotu Magimix jsme si pomocí šlehače nejprve vyšlehali bílku z 5 vajec na tuhý sníh. V poločase jsme do sněhu přidali 2PL cukru. Nezapomeňte během šlehání vybrat malý tisk! Pěnu přendáme do mísy.
Potom do mísy kuchyňského robota Magimix vložíme plastový nůž a vymícháme těsto. Nejprve přidáme suché ingredience: mouku, kypřicí prášek, špetku soli a citrónovou kůru. Nakonec přidáme žloutky. Během míchání postupně přidáváme mléko přes otvor na víku. Těsto vylijeme do velké mísy, kde k němu přimícháme polovinu sněhu a poté přidáme v rumu namáčené rozinky. Druhou polovinu sněhu jen opatrně zapracujeme do těsta, aby se příliš nerozbil.
Rozehřejeme hranatý kastrol a necháme na něm roztát máslo. Když nám začne pěnit, nalijeme na titanový kastrol těsto, které pečeme na polovičním stupni. Pečeme ho jako omeletu, mícháním cca.10 minut. Těsto musí být upečené, nesmí být syrové. V poločase pečení na něj nasypeme zbylý cukr a necháme, aby se zkaramelizoval na cestě. K pečení si vždy vyberte raději větší nádobu, například i Swiss Diamond plech.
Hotový trhanec podáváme s domácí marmeládou a poprášenou moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!