Chutné domácí langoše
Mi-lu-ji langoše. Klidně i každý týden. Podělím se s receptem, který u nás používáme už léta! Nevíte, co připravit v pátek? Zamístěte si dnes večer těsto a zítra vypékejte!
SUROVINY:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 125 ml zakysané smetany
- 25 g droždí kostky nebo 1/2 sáčku
- špetka cukru
- 1 ČL sody bikarbony
- sůl
- olej/mast na smažení (langoše musí plavat)
- česnek
- kečup/tatarka/sýr…
PŘÍPRAVA:
- Z části mléka (150ml), špetky cukru a droždí připravíme kvásek, který smícháme s moukou, smetanou, sodou bikarbonou, solí a zbylým mlékem (my zvykneme do těsta přidávat i roztlučený 1 česnek) a vypracujeme těsto v kuchyňském robotu Magimix.
- Těsto necháme vykynout, nejlépe přes noc v chladničce.
- Připravíme si bochánky, ze kterých připravujeme langoše. Pokud připravíte tenčí, budou křupat, pokud tlustší, budou sytější (já mám ráda tenčí). Pečeme je ve velkém množství oleje - musí plavat.
(U NÁS) Připravíme si do sklenice olej, do které rozmačkáme několik stroužků česneku, promícháme a natíráme tím před podáváním každý langoš. Jsme totiž milovníky česneku.
Langoše můžeme podávat se sýrem, kečupem, tatarkou a pod.