Mi-lu-ji langoše. Klidně i každý týden. Podělím se s receptem, který u nás používáme už léta! Nevíte, co připravit v pátek? Zamístěte si dnes večer těsto a zítra vypékejte!

SUROVINY:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml zakysané smetany
  • 25 g droždí kostky nebo 1/2 sáčku
  • špetka cukru
  • 1 ČL sody bikarbony
  • sůl
  • olej/mast na smažení (langoše musí plavat)
  • česnek
  • kečup/tatarka/sýr…


PŘÍPRAVA:

  1. Z části mléka (150ml), špetky cukru a droždí připravíme kvásek, který smícháme s moukou, smetanou, sodou bikarbonou, solí a zbylým mlékem (my zvykneme do těsta přidávat i roztlučený 1 česnek) a vypracujeme těsto v kuchyňském robotu Magimix.
  2. Těsto necháme vykynout, nejlépe přes noc v chladničce.
  3. Připravíme si bochánky, ze kterých připravujeme langoše. Pokud připravíte tenčí, budou křupat, pokud tlustší, budou sytější (já mám ráda tenčí). Pečeme je ve velkém množství oleje - musí plavat.

(U NÁS) Připravíme si do sklenice olej, do které rozmačkáme několik stroužků česneku, promícháme a natíráme tím před podáváním každý langoš. Jsme totiž milovníky česneku.

Langoše můžeme podávat se sýrem, kečupem, tatarkou a pod.