Po velkém letním zavařování jsou zde ještě podzimní povinnosti. Díky kuchyňskému robotu Magimix jsme 12 kg zeleniny nakrájeli velmi rychle (krájení nožem by trvalo velmi dlouho), pak už jen stačilo zeleninu smíchat ve velké míse se solí a třtinovým cukrem, aby pustila šťávu. Potom přišla na řadu kyselina vinná (pomáhá kyselosti - přírodní regulátor kyselosti a antioxidant) a ocet. Hotovou čalamádu jsme dali do sterilizovaných lahví, které pak skladujeme v chladné tmavé místnosti až rok. Po otevření uchovávejte v chladničce.

Video naleznete ZDE: https://www.instagram.com/p/CjFyG8xKzwm/

Suroviny:

  • 6 kg bílého zelí
  • 6 kg zeleninové směsi (mrkev, červená cibule, okurky, zelená rajčata, zelená nebo červená paprika, květák)
  • 6 dl octa (20%)
  • 600 g třtinového cukru
  • 300 g soli
  • 3 ČL kyseliny vinné

Veškerou zeleninu nakrájejme na tenké plátky pomocí Magimixu. Dáme do velké mísy, posypeme solí a třtinovým cukrem. Dobře promícháme a necháme hodinu odstát, aby pustilo šťávu. Přidáme kyselinu vinnou do misky a promícháme ji několika lžícemi zeleninové šťávy. Směs nalijeme na zeleninu, a poté ještě zeleninu polijeme octem. Znovu to celé důkladně promícháme, necháme půl hodiny postát a poté porcujeme do lahví. Toto množství vám postačí na cca. 15 ks 7 dl lahví.