U nás teď kvete bez, kromě sirupu je perfektní ji zapéct i do buclatých palačinek. Kdo si je připraví?

Suroviny:

  • několik kusů bezového květu
  • 1 a 1/2 hrníčku hladké pšeničné mouky
  • 1/2 hrníčku celozrnné pšeničné mouky
  • 2 hrníčky rýžového mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 PL prášku do pečiva
  • 3 PL třtinového cukru
  • špetka soli
  • kokosový olej na pečení

Příprava:

  1. Zkontrolujte si bezové květiny, jestli v nich nezůstaly nějaké brouky. Máte-li je nasbírané z čistého místa, není třeba je mýt. Větší květiny můžeme rozebrat na menší kousky.
  2. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a třtinovým cukrem.
  3. Přidáme citrónovou šťávu a rýžové mléko a utřeme hladké těsto. Necháme 5 minut postát, aby těsto vykynulo.
  4. Do pánve Swiss Diamond dejme lžičku kokosového oleje, první bezový květ ponořme do palačinkového těsta tak, že si jej uchopíme za malý stonek. Pokud je třeba, lžící na něj naneseme ještě trochu těsta.
  5. Odřízněme konec hrubšího stonku, který jsme chytli při namáčení a vkládání do pánve.
  6. Pečeme, dokud se nezvedne a neupeče do zlatova, pak obrátíme a pečeme z druhé strany cca. 2 minuty. Postup opakujeme, dokud se nám neminou všechny bezové květiny.
  7. Můžeme podávat samostatně, pokapané trochou citrónové šťávy, posypané moučkovým cukrem, s kousky jahod nebo je dokonce podávat s 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny.

Tip: Mouky můžete obměňovat. Namísto celozrnné pšeničné mouky lze přidat například bezlepkové ovesné vločky. Rýžové mléko lze nahradit také ovesným mlékem nebo mandlovým mlékem. Pokud máte dobrou nepřilnavou pánev, nepotřebujete k pečení ani kokosový olej.