BANÁNOVĚ MANDOLÝ DORT S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU


Na 20cm-ovou formu potřebujete:
Na korpus:
- 3 ks zralých banánů
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1/2 hrníčku mletých mandlí
- 1/2 hrníčku ovesné mouky ( můžete si ji připravit i umletím ovesných vloček v Magimixu)
- 1/4 hrníčku rýžového mléka ( můžete použít jakékoli mléko)
- 6 PL kokosového oleje ( rozpuštěného)
- 6 PL třtinového cukru
- 1 ČL kypřicího prášku
- 1 ČL sodabikarbony
- 1/2 ČL soli
- 1 vanilkový lusk (vyškrábané semínka)


K čokoládové polevě:
- 1/3 hrníčku třtinového cukru
- 1/4 hrníčku kokosového oleje
- 4 PL kakaového prášku
- 1 PL tahini
- trocha rýžového mléko
- špetka soli

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na spodek 20 cmové dortové formy položíme pečící papír. Nasypeme mandle do kuchyňského robota Magimix a umeleme je na mouku. Potom přidáme všechny ostatní ingredience potřebné na korpus. Zpracováváme v Magimixu do té doby, dokud nevznikne hladká hmota. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě 45-50 minut. Pomocí jehly si zkontrolujeme propečenost! Necháme dort vychladnout ve formě.

Pro čokoládovou polevu si v hrnci nahřejeme třtinový cukr, kokosový olej, sůl, tahini a kakaový prášek. Přilijeme trochu rýžového mléka a pomocí vařečky utřeme na hladkou hmotu. Odstavíme ze sporáku a ještě jako vlažnou ji nalijeme/potíráme na vrch dortu.

Náš tip: Mouky si můžete obměňovat - můžete použít celozrnnou mouku, místo ovesné můžete použít pohankovou nebo prosovou - co doma najdete. Namísto mletých mandlí můžete použít mleté ořechy. Namísto rýžového mléka lze použít jakékoli jiné mléko. Z čokoládové polevy se může vynechat tahini, ale v tomto případě bude poleva řidší. Tahini lze nahradit mandlovým nebo arašídovým máslem.